#loppistajm

 

TIPS FÖR ATT FYNDA PÅ LOPPIS

Välkommen på skattjakt bland pryttlar, mojänger och mackapärer!

Aktuella loppisar hittar du genom att KLICKA HÄR >

 


 
Fördelarna med att handla på loppis är nästan oändliga. På loppis har man chans att hitta fantastiska, unika prylar med historia och själ. Det är miljövänligt och plånboksvänligt och man får en upplevelse på köpet!

SÅ HÄR GÖR LOPPISRÄVARNA

Cash is still king på loppis: Ta med dig kontanter - också! Plöstligt står du framför ditt livs fynd och swish slutar funka! Större sedlar är svåra på loppis, så ta hellre ut t ex 400 kr + 100 kr (i två omgångar) i bankomaten.

Swish: Idag tar väldigt många loppissäljare Swish. Sååå smidigt, inte minst i coronatider. Se bara till att mobilen är ordentligt laddad!

Dramaten: Dina fynd ska med hem också... Den gamla trotjänaren Dramaten-rullväskan är inte alls tokig på en loppis. En tom tygkasse tar inte stor plats i jackfickan. Eller fråga säljaren om hen har en påse att avvara.

Skor: Du lär gå längre än du trott på loppisarna. Så se till att ha sköna skor!

Måttband: Överkurs? Nja, om du letar efter något särskilt som ska få rum någon viss stans, skriv upp måtten på en kom-ihåg-lapp och ta kanske rent av med måttband - eller färgprov om det är nyanser i stället för centimeter du jagar.

Kom senare: Många tror att man måste vara först på plats på en loppis. Men ofta gör du de bästa klippen framåt eftermiddagen, när säljarna vill bli av med allt för att inte behöva ta hem det igen. Många säljare fyller på med nya grejor på sitt bord under dagens gång och på eftermiddagen har du mycket mindre konkurrens.

Tänk annorlunda: Nöj dig inte bara med det som står längst fram på säljborden, eller loppisplatserna där alla andra flockas. Titta i de lite undanskymda platserna och kika i lådorna under borden, fråga säljarna om prylar du kanske inte ens förstår vad det är. Där kan du hitta dina egna fynd.

Se potentialen - hurra för re:design! En stol kan enkelt målas om, ett silverföremål putsas. Re:make och re:design är superkul för alla pysslare och (halv)händiga! Inte allt guld glimmar, det har varje rutinerad fyndjägare lärt sig.

Proveniens: Det tjusiga ordet som betyder en viss pryls bakgrund. Köper du direkt av den som tidigare ägt föremålet har du världens chans att få veta mer om dess historia. Ta chansen - loppishistoriorna är ofta riktiga pärlor!

Motsols också! Tro't om du vill, men loppisskrocken säger att du kommer att upptäcka nya prylar om du vänder om och går ett andra varv åt andra hållet. Kanske finns det någon fysikalisk förklaring om vinklar och optik att falla tillbaka på - loppisbossen nöjer sig med ett enkelt: Det funkar!


Loppisrunda: Varför nöja sig med ett loppisbesök? Gör som proffsen: lägg upp en heldag med loppissafari! Vi har många olika loppisar - hitta de som passar dig bäst - här!

Prutning: En konst, naturligtvis, att göra med finess, utan att köra över motparten. Känn av när det kan vara läge: En prutförhandling kan vara riktigt skoj för alla inblandade. Glöm sedan inte att det faktiskt inte är något fel med att betala vad säljaren vill ha för sin vara, heller. Loppis är ju rätt billigt ändå, har vi hört!

Sist, men inte minst: Se till att ha riktigt skoj under dagen – en glad prick är också den allra bästa prutaren!

 

FIXA UPP FYNDEN!

Smarta tips som lyfter gamla prylar

GÖR REN VASEN: Med riskorn och vatten (och kanske lite ättika) får du ren de flesta vaser. Häll bara några matskedar riskorn i vasen, fyll på med en skvätt vatten. Håll för öppningen på vasen med handen och skaka! Ta-da! Med en skvätt ättika får du bort även envisa kalkavlagringar - och dessutom extra glans i glaset!

BÄSTA SILVERPUTS: Ketchup! Stryk på och skruppa lätt. Eller aluminiumfolie, bakpulver och hett vatten gör susen! Täck botten på en glasskål med aluminiumfolie (eller använd en aluminiumkastrull). Strö lite bakpulver över botten. Lägg i silverbestick eller vad det nu är för föremål du vill putsa. Strö över lite mer bakpulver. Slå över kokande vatten (det bubblar och fräser). Låt silvret ligga i badet tills vattnet svalnat nog att du kan lyfta föremålen med händerna.

RINGAR OCH MÄRKEN I TRÄBORD: Testa att blås med hårfönen. Eller värm vetekudden typ 3 minuter i micron och lägg på fläcken. Har du ett strykjärn? Testa att stryka med låg värme några sekunder med hushållspapper emellan. Tricket är helt enkelt att torka ur fukt som trängt in i träet.

FRÄSCHA UPP KLOCKARMBAND I LÄDER: Enkelt! Tvål och liiiite vatten på en tvättsvamp gör susen. Se bara till att inte droppa vatten på själva uret. Smörj sedan med skokräm (genomskinlig, låt verka över natten, torka sedan av med trasa), så håller sig bandet fräscht längre.

LAGNING AV KLÄDER: Är du flink med symaskinen - gör det själv! För övriga är bästa tipset att skicka in kläderna för lagning och ändring på LAGABRALLAN.SE

GÖR TRÖGA BYRÅLÅDOR LÄTTA: Stearin funkar fint som smörjmedel och gör att tröga byrålådor glider lättare när du öppnar och stänger. Lyft ut lådan ur byrån. Gnid stearinljuset (släckt, så klart!) mot de delar i byrån och lådan som ska glida mot varandra: lister, skenor, undersida, skåror o dyl.

SLIPA STAVMIXER MED ÄGGSKAL: Lagat pannkakor? Spar äggskalen, rena och torkade, och använd att slipa knivbladen i stavmixer eller hushållsmixern. När du mixar äggskalen slipas knivbladen - och äggskalspulvret blir utmärkt jordförbättring i krukväxter eller odlingar som gillar kalk.

 

DIGGAR DU LOPPIS?

Få första tjing på våra loppisnyheter med Stockholmsmarknaders nyhetsbrev - helt gratis! Anmäl dig här nedan!

 

Följ oss gärna på Instagram - klicka här!   
link link link link link link www.solvallaloppis.se/tidernas/ www.stockholmsmarknader.se/utmarkelser https://www.stockholmsmassan.se/press/pressmeddelanden/2015/2/premiar-for-galacocktail-och-prisutdelning-med-the-collectors-awards-pa-antikmassan  https://mitti.se/nyheter/forsamling-och-loppis-far-dela-pa-miljopris/